Posted by: SATYASRINIVAS | May 26, 2007

MCA, nitc 1999

CALICUT REGIONAL ENGINEERING COLLEGE
MCA ENTRANCE EXAMINATION, 1999
QUESTIONS

1. The number of divisors of 600 is
(A) 30 (B) 24 (C) 20 (D) 28
2. What is Hot Java
(A) a protocol (B) a compiler
(C) a version of Java (D) a browser
3. If by doubling the radius of a sphere, the ratio of the surface area
to the volume changes by _ times.
(A) 1 (B) 1/2 (C) 2 (D) 4
*4. The expression |~|_9.1_| / 2.1~| – |_|~8.5~| / 3.5_| evaluates to
(A) 3 (B) 2.1 (C) 2 (D) none of the above
5. The least positive integer ( mode 11) to which 282 is congruent
(A) 10 (B) 2 (C) 7 (D) 3
6. For which of the following applications is real time processing not
essential ?
(A) Guided missile control (B) intensive care monitoring
(C) traffic control (D) patient record
7. Let f(x) = x(x-1) + 1, 0 B is given by
(A) n! (B) n^m (C) m^n (D) nm
10. What is the name of the technique in which the operating system of a
computer executes several programs concurrently by switching back and
forth between them ?
(A) Partitioning (B) Multitasking (C) Windowing (D) Paging
11. Nine hundred n-digit numbers are to be formed using only the three digits
2, 5 and 7. The smallest value of n for which this is possible is
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9
12. The binary representation of the hexadecimal number 3B7F is
(A) 0110100111101101 (B) 0011101101111111
(C) 01110111111111 (D) 001110011111111
13. If A is an n * n upper triangular matrix with diagonal entries 1, 2 … n,
then the sum of the eigen values of A is
(A) n(n+1)/2 (B) n (C) 2n (D) n!
14. Which of the following is an example of a problem-oriented language ?
(A) BASIC (B) PL/I (C) FORTRAN (D) none of the above
15. Which of the following is not a perfect number ?
(A) 28 (B) 496 (C) 1024 (D) 8128
16. For electronic mail service, TCP/IP provides
(A) SMTP (B) Telnet (C) HTTP (D) FTP
17. The highest power of 3 in 100! is
(A) 48 (B) 64 (C) 40 (D) 28
18. Data encryption techniques are particularly useful for
(A) reducing storage space requirements
(B) improving dat integrity
(C) protecting data in data communication systems
(D) all of the above
19. What set-theoretic expression is equal to A – ( B ^ C ) ?
( ^ = Intersection )
(A) ( A – B ) U ( A – C ) (B) ( A – B ) ^ ( A – C )
(C) ( A ^ B ) – ( A ^ C ) (D) ( A U B ) – ( A U C )
20. Which of the following might prevent a successful program being modified
in the future ?
(A) logic errors (B) semantic errors
(C) lack of program documentation (D) syntax errors

21. “Mathematics is the queen of sciences and number theory is the queen of
mathematics”. The above statement is due to
(A) George Boole (B) Pierre de Fermat
(C) Karl F. Gauss (D) Giuseppe Peano
22. The compiler produce diagnostic messages identifying
(A) syntactic errors (B) logic errors
(C) both syntactic and logic errors (D) none of the above
23. Let x > y > z. Then
(A) ( x + z ) / ( y + z ) 1
(C) y + z > x (D) none of the above
24. A computer with a 32-bit word size uses 2’s complement to represent
numbers. The range of integers that can be represented by this
computer is
(A) -2^32 to 2^32-1 (B) -2^31 to 2^32
(C) -2^31 to 2^31-1 (D) -2^32 to 2^31
25. Sum of the internal angles of a 10 polygon is
(A) 8 pi (B) 9 pi (C) 10 pi (D) 5 pi
26. The correct hierarchical relationships among context-free, right-linear,
and context-sensitive languages is given by ( C = subset )
(A) context-free C context-sensitive C right-linear
(B) context-sensitive C context-free C right-linear
(C) context-sensitive C right-linear C context-free
(D) right-linear C context-free C context-sensitive
27. The number of circles passing through three points in a plane if they
are not collinear is
(A) 1 (B) 3 (C) infinitely many (D) none of the above
28. To see whether a remote computer is responding, which should we use ?
(A) cat (B) who (C) ping (D) pwd
29. If y = x^y, then dy/dx is equal to
(A) y^2/x + y*log x (B) y^2 / ( 1-log y)x
(C) y x^(y-1) (D) none of the above
30. Which of the following is not output device of a computer ?
(A) printer (B) keyword (C) VDU (D) CRT screen
31. When a language has the capability to produce new data types, it is
said to be
(A) reprehensible (B) encapsulated
(B) overloaded (D) extensible
32. Two oranges, three bananas and four apples cost Rs.30/-, and four oranges,
three bananas and two apples also cost Rs.30/-. Then how much two oranges,
two bananas and two apples
(A) Rs.10/- (B) Rs.20/- (C) Rs.30/- (D) Rs.40/-
33. If the third term of a GP is x, then the product of the first 5 terms is
(A) x^5 (B) 5x (C) x^4 (D) none of the above
34. Four 256 * 8 PROM chips are used to produce a total capacity of 1024 * 8.
What is the address bus width required ?
(A) 4 (B) 8 (C) 10 (D) 16
35. If ( x + 1/x)^2 = 3, then x^3 + 1/x^3 =
(A) 3 * sqrt(2) (B) 0 (C) 4^3 (D) none of the above
36. How many boolean functions of 3 variables are there ?
(A) 16 (B) 64 (C) 256 (D) 512
37. If x satisfies e^(-x) = -1 and x is real, then
(A) x > 0 (B) x y
(C) x = y (D) Need to know the initial amount of petrol and diesel
67. A cube is coloured in red except one face. Then the cube is cut into 27
small cubes of equal size. Then the number of cubes without red colour on
any of its faces is
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) none of the above
68. The compressibility factor of an ideal gas is
(A) 1.5 (B) 1.0 (C) 2.0 (D) Infintiy
69. Complete the title of the play “….. of Windsor”( by William Shakespeare)
(A) Nights (B) Castle (C) The Merry Wives (D) Dreams
70. Consider the four vertices and the meeting point of the diagonals of a
square. What is the maximum number of triangles that can be formed using
these points.
(A) 8 (B) 6 (C) 4 (D) none of the above
71. World’s deepest lake is
(A) Caspian Sea (B) Dead Sea (C) Lake Superior (D) Lake Baikal
72. p-chloraniline and anilinium hydrochloride can be distinguished by
(A) AgN(O)3 (B) Sandmeyer reaction
(C) NaHC(O)3 (D) carbylamine test
73. What is the currency of Brazil ?
(A) Peseta (B) Escudos (C) Real (D) Shilling
74. Find the Nobel laurete who bagged Nobel Prize in a discipline different
from others
(A) Emest Rutherford (B) William Shockley
(C) Ervin Schrodinger (D) Niels Bohr
75. The green coloured powder blown in the air in ammonium dichromate based
fire works is
(A) Cr(O)3 (B) (Cr)2(O)3 (C) Cr (D) CrO(O)2
76. Who discovered planet Pluto
(A) Tombaugh (B) George Gammo
(C) Reiph Athfer (D) Galileo
77. In which city, Indian Standard Time (IST) is recorded ?
(A) New Delhi (B) Nagpur (C) Calcutta (D) Allahabad
78. The work function of a substance is 4 eV. The longest wavelength of light
that can cause photoelectric emission from this substance is approximately
(A) 310nm (B) 540nm (C) 400nm (D) 220nm
79. The headquarters of Amnesty International is at
(A) New York (B) Montreal (C) London (D) Geneva
80. A cylindrical can filled with water to a height of 40 cm has on its side
two small holes of equal area, one at a height of 10 cm and the other at
a height of 30 cm. At the initial time, what is the ratio of the mass of
water flowing per second through the lower hole to that flowing through
the upper hole ?
(A) sqrt(3) (B) sqrt(2) (C) 1/3 (D) none of the above
81. The list of The Wonders of the World was revised in 1931. Which of the
following is not included in this revised list of The Seven Wonders of
the Modern Period ?
(A) Eiffel Tower (B) Taj Mahal
(C) Great Wall of China (D) Hagea Sophia
82. How much energy (in joules) would be released if a meteor of 1 kg of
antimatter were to hit the earth ?
(A) 3 x 10^8 (B) 3 x 10^16 (C) 9 x 10^64 (D) 1.8 x 10^17
83. With what sports the “Irani Cup” associated
(A) Hockey (B) Lawn Tennis (C) Foot Ball (D) Cricket
84. A person aims a gun at a bird on the ground from a horizontal distance
of 100m. If the gun can impart a velocity of 500 m/s to the bullet, at
what height above the ground must he aim his gun to hit the bird ?
(A) 10 cm (B) 20 cm (C) 50 cm (D) 100 cm
85. The Latin phrase “Anno Domini” stands for
(A) After Christ (B) In the year of our Lord
(C) After Domini (D) Roman Calendar
86. The intensity of radiation emitted by the Sun has its maximum value at
a wavelength of 510 nm and that emitted by the North Star has the maximum
value at 350 nm. If these stars behave like black bodies, then the ratio
of the surface temperature of the Sun and North Star is
(A) 1.46 (B) 0.69 (C) 1.21 (D) 0.83
87. Which of the following will react with water ?
(A) CH(Cl)3 (B) (Cl)3CCHO (C) C(Cl)4 (D) ClC(H)2C(H)2Cl
88. A blackbody is at a temperature of 2880 K. The energy of radiation emitted
by this object with wavelength between 499 nm and 500 nm is U1, between
999 nm and 1000 nm is U2 and between 1499 nm and 1500 nm is U3. The Wien
constant b = 2.88 x 10^6 nmK. Then
(A) U1 = 0 (B) U3 = 0 (C) U1 > U2 (D) U2 > U1
89. Of the following cycloalkanes, which one is expected to have the largest
negative value of enthalpy of combustion ?
(A) cyclohexane (B) cyclobutane
(C) cyclopropane (D) cyclopentane
90. The two rails of a railway track are insulated from each other and from
ground and are connected by a millivoltmeter. What is the reading when
a train travels 180 km/hr down the track, assuming that the vertical
component of the earth’s field is 0.2 gauss and that the tracks are
separated by one metre ?
(A) 3.6 * 10^(-3) V (B) 10^(-3) V
(C) 9 * 10^(-3) V (D) none of the above
91. Of the following elements, which has the minimum value of first
ionization enthalpy ?
(A) B (B) Be (C) C (D) N
92. A travelling wave in a stretched string is described by the equation
y = A sin( kx – wt). The maximum particle velocity is
(A) x/t (B) w/x (C) Aw (D) none of the above

93. Which is the oldest Veda ?
(A) Yajurveda (B) Rigveda (C) Samaveda (D) Atharvaveda
94. What would be the approximate length of one day if the earth spun so fast
that bodies floated at the equator( the radius of the earth is 6.4*10^6 m)
(A) 3 hours (B) 2 hours (C) 1.5 hours (D) 0.5 hours
95. The Xe atom in Xe(F)2 is
(A) sp hybridised (B) sp^2 hybridised
(C) sp^2d hybridised (D) sp^3 hybridised
96. Which city is known as “The City of Golden Gate” ?
(A) Johannesburg (B) Los Angeles (C) Sao Paulo (D) San Francisco
97. Which of the following is an organometallic compound?
(A) lithium methoxide (B) lithium acetate
(C) lithium dimethylamide (D) methyl lithium
98. An artificial satellite moving in a circular orbit around earth has a
total ( kinetic + potential ) energy Eo. Its potential energy is
(A) 2Eo (B) 1.5Eo (C) Eo (D) -Eo
99. Of the following molecules, which one has minimum vibrational degree
of freedom ?
(A) HCN (B) (N)2O (C) N(O)2 (D) C(O)2
100. Pyrophosphoric acid is a
(A) monobasic acid (B) dibasic acid
(C) tribasic acid (D) tetrabasic acid

********* ANSWERS ***********

1. B 21. C 41. C 61. C 81. C
2. D 22. A 42. B 62. B 82. D
3. B 23. D 43. D 63. B 83. D
4. A 24. C 44. B 64. A 84. B
5. C 25. A 45. C 65. A 85. B
6. D 26. D 46. B 66. C 86. B
7. B 27. A 47. D 67. B 87. B
8. A 28. C 48. B 68. B 88. D
9. B 29. B 49. B 69. C 89. A
10. B 30. B 50. B 70. A 90. B
11. B 31. D 51. A 71. D 91. A
12. B 32. B 52. D 72. A 92. C
13. A 33. A 53. A 73. C 93. A
14. D 34. C 54. D 74. A 94. C
15. C 35. B 55. D 75. B 95. D
16. A 36. C 56. C 76. A 96. D
17. A 37. D 57. A 77. D 97. D
18. C 38. B 58. A 78. A 98. A
19. A 39. A 59. C 79. C 99. C
20. C 40. A 60. C 80. A 100. D

——>back to top

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: